V Bolaticích na Opavsku se osvědčila služba seniortaxi

9. květen 2024 11:21

Nejenom ve městech, ale i na vesnicích se osvědčila služba seniortaxi. Zvýhodněná doprava k lékaři nebo na úřady. Několik tisíc kilometrů měsíčně najezdí obecní seniorský taxík třeba v Bolaticích na Opavsku. Řidič vyjíždí každý všední den.

Paní Jana oceňuje hlavně to, že nemusí nikoho prosit o pomoc. „Jezdím už skoro čtvrtým rokem a někdy i dvakrát týdně. K lékaři. Předtím mě občas zavezla dcera, ale to je takové, jako že někoho obtěžujete. Kdežto tady zavolám, pan řidič je ochotný, přijede, zaveze,“ chválí službu paní Jana.

Ladislav Curylo zná cesty do okolních ordinací už nazpaměť. Práce šoféra seiortaxíku mu začíná zazvoněním budíku někdy ještě za tmy. Denně odveze asi 10 lidí a najede přitom asi 250 kilometrů. „Vesměs začínám ráno v šest, někdy i v pět. A nejhorší je, když má být několik lidí na různých místech ve stejnou dobu,“ prozrazuje řidič.

Seniortaxi začalo hlavně ve městech, ale i Bolatice to chtěly. Poprvé se tady vyjelo na zkoušku v roce 2018 a od té doby zájem pořád roste. Je to ztrátové, ale vyplatilo se, říká bolatický starosta Herbert Pavera (TOP 09). „Ročně nás stojí asi 750 tisíc korun, příjem je sto tisíc. Je tam samozřejmě velká ztráta, ale ta služba je pro občany tak důležitá, že jsme si všichni zastupitelé řekli, že do toho půjdeme a peníze na tuto službu z rozpočtu dáme,“ dodává starosta.

A tak, jak rychle přibývají desítky tisíc kilometrů na tachometru seniortaxíku, pomalu už obec zvažuje, že časem bude muset koupit auto nové. I na to se podle radnice peníze určitě najdou.

autor: Martin Knitl
Spustit audio